Zeneismeret /szolfézs/

      Zeneismeret /szolfézs/ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

 

A zeneiskolában a zeneismeret, korábbi nevén szolfézs, a hangszertanulást megelőző, majd azt kiegészítő kötelező tantárgy. Heti kétszer 45 percben tanulják a diákok. Az alapfok 1-2 év előképzőből, majd 4 évfolyamból áll. Tanszakunkon ezt követően zeneirodalmat, kórust és tehetséggondozás keretén belül zeneelméletet és zeneszerzést is tanulhatnak a tanulók.

Szolfézstanáraink is mindannyian gyakorló zenészek is, kórusénekesek, kórust vezetnek, kántorizálnak. Heimné Reviczki Julianna igazgatóhelyettes az Izbégi Általános Iskolában tart szolfézs órákat. Emellett a zeneiskola szomszédságában lévő Fehér házban emelt szintű szolfézst tanít. A „Discantus” és a „Cappella Silentium” énekegyüttesek tagja.
Nyári Irma szolfézs tanár a Vujicsics Zeneiskolában közel 3 évtizede tanít. Csoportjai előképzőtől kezdve alapvizsgázókig vannak.
Kassainé Garamvölgyi Rita 1985 óta tanít Szentendrén. Amellett, hogy 1997 óta folytat élmény központú szolfézs oktatást a zeneiskola Barcsay tagozatán, vegyeskarával koncertezik és magánénekes szólista is.
Szabóné Tegzes Orsolya főként kisgyermekkori zenei neveléssel foglalkozik. A zeneiskolai kezdő csoportokat oktat az Izbégi Általános Iskolában. Népzenei elkötelezettsége folytán a népdalokkal, népi gyerekjáték dalokkal szeretne a diákjainak kedvet csinálni az énekléshez.
Pál Eszter Veronika szolfézst és zeneirodalmat tanít zeneiskolánkban. Zeneszerzői, zenetudományi és népzenei múltja miatt kiemelt hangsúlyt fektet az improvizációra, a tanult népdalok eredeti és feldolgozott hangzó anyagának megismertetésére is, valamint óráiba igyekszik a növendékek saját hangszerét bevonni, ezzel is összekapcsolva a hangszeres és szolfézs tanulmányokat. A szolfézstanítás mellett zenetörténeti, népzenei kutatásokban is részt vesz, aktív zenekritikus és zenei szakíró.
Bokorné Forró Ágnes tanszakvezető, zeneismeret tanár, kórusvezető. A zene komplex személyiségfejlesztő hatását az ember életének minden szakaszában fontosnak tartja, ezért a zeneiskolai csoportok mellett zenebölcsi, zeneovi foglalkozásokat és kórusokat vezet a „Fehér házban”. Munkáját Szentendre Város 2019-ben Pro Urbe Emlékéremmel ismerte el.