Fülemüle vonószenekar

Fülemüle Vonószenekar

Iskolánkban a vonószenekarnak már több évtizedes hagyománya van. Egy ilyen típusú együttes kinevelése hosszan tartó, időigényes feladat, amihez elengedhetetlen a vonós tanárok összehangolt és kitartó munkája.
A hetvenes évektől az iskola vonószenekara már komoly eredményeket tudott felmutatni. Nagy szerepe volt ebben Mezey Erikának, iskolánk egykori gordonka tanárának, aki nagy hittel és lelkesedéssel vezette a zenekart 1995-ig. Koncerteztek Svédországban, Finnországban, Olaszországban, Angliában és Ausztriában. Az egykori vonószenekar több tagja is a zenész pályát választotta élethivatásul, s néhányan ma már Magyarország vezető zenekaraiban muzsikálnak. Mezey Erikától Zakar Katalin vette át a karmesteri pálcát és folytatta a megkezdett munkát 1998-ig.
Fülemüle Vonószenekar néven 1999 óta működik az együttes Domoszlai Orsolya, iskolánk hegedű tanárának vezetésével. Az együttes célja, a pár éve már hangszerükön játszó ifjú vonósoknak, lehetőséget adni a zenekari játék megismerésére és gyakorlására.
Hagyományosan évente két nagyobb koncertet adnak, de gyakran szerepelnek a zeneiskola és a város más rendezvényein is. A teljesség igénye nélkül, néhány az emlékezetesebb fellépéseikből:

  • 2013-ban iskolánk megalapításának 50. évfordulójának tiszteletére a jubileumi rendezvényeink keretében a Vonószenekar bemutatta egykori növendékünk, Andorka Péter, az erre az alkalomra komponált zenekari művét Vujicsics 85 címmel.
  • 2016-ban a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színpadán az együttes közreműködött a Zenebona-Mesecsoda című interaktív zenés társasjátékban.
  • Már hagyománynak számít az áprilisi Filmzenekoncert megrendezése, amelyen a zenekari tagok által kedvelt filmek zenéit szólaltatják meg.
  • A Fülemüle Vonószenekar többször vendégszerepelt külföldön is, Mödlingben (Ausztria) és Tollóban (Olaszország), az ott működő zeneiskolák meghívására. Egy amerikai és egy finn zenekarral is volt alkalmuk közös koncertet adni Szentendrén.

Az együttes életében meghatározó jelentőséggel bírnak a nyári zenekari táborok is, ahol egy hét intenzív zenekari munka, kamarazenei próbák és egyéb zenei és csapatépítő foglakozás várja a fiatal muzsikusokat. Az eddigi táborok helyszínei: Köveskál, Szandavár, Ádánd, Erdőbénye.

2017 nyarán közös nyári tábort tartottak a kanadai Cricket Chamber Orchestra közreműködésével, melynek zárásaként nagysikerű koncertet adtak a Városháza dísztermében.
A Cricket Chamber Orchestra meghívására az együttes 2018 nyarán Kanadába látogat, ahol két hetes közös zenei táborban vesznek részt.

 

 

Manózenekar

Ez a kis zenekar a Fülemüle Vonószenekar előkészítő csoportjaként jött létre és biztosítja a nagy együttes utánpótlását. A kisebb létszámú együttesben egyedülálló lehetőség nyílik a kamarazene alapjainak megismerésére. Számos alkalommal tartottak már hangszerbemutatókat ezzel a formációval.