Díjeső az országos csembalóversenyen

      Díjeső az országos csembalóversenyen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Március 2-4. között zajlott a VII. Országos Csembaló- és blockflöteverseny Budapesten, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium rendezésében.

Nagy kihívás volt ez a Vujicsics Tihamér Zeneiskola csembaló szakos tanulóinak, és felkészítő tanáruknak, Csizmadia Angelikának, több okból is. A versenyen javarészt olyan növendékeink vettek részt, akik a zongorázás mellett csembalóznak, tehát két hangszeren is tanulnak egyszerre. Az öt induló közül négyen gimnazisták, ketten közülük pedig érettségire készülnek. Otthon egyikük sem rendelkezik csembalóval, ami megnehezítette a felkészülést. Hiába tartozik mindkét hangszer a billentyűsök közé, a csembaló és a zongora mind technikailag, mind megszólaltatásában nagyon eltérő, ráadásul ezen a szinten már nem csupán a hangokat kell elsajátítani, hanem cizellált megformálás, stílusismeret is szükséges a minőségi előadáshoz.

Óriási dolog, hogy mindezek mellett növendékeink ezt felvállalták, nem is akármilyen eredménnyel! A verseny helyszínen kiváló hangszereken játszhattak, az egyik nagyon hasonlított a mi iskolai kópia hangszerünkre, a másik egy fél évvel ezelőtt elkészült flamand építésű csembaló volt, teljesen más hangszínnel, könnyű megszólaltatással.

A hangszerek különbözősége, mássága sem tudta befolyásolni versenyzőink magabiztos fellépését, és az alábbi csodálatos eredmények születtek:

A III. korcsoportban Imre Júlia megosztott ll. díjat kapott és Különdíjat a Duphly darab előadásáért. (I. díjat nem adott ki a zsűri) A IV. korcsoportban Franyó Emma l. díjas lett. Baján Veronika megosztott Ill.díjat kapott és Különdíjat a Ligeti mű előadásáért. Ugyancsak a IV. korcsoportban Kenéz Veronika és Őri Beatrix – megosztott ll. díjat kaptak.

Kamara kategóriában l. díjat kapott a Budakalász Zeneiskolával közös iskolánk kamaraegyüttesünk: Korok Zsejke, Nagy Lea- furulya (tanáruk: Reikort Ildikó) és Kenéz Veronika – csembaló, tanára Csizmadia Angelika.

A versenyen egyetlen tanári különdíjat adtak ki, amit kiváló kollégánk, Csizmadia Angelika kapott ,meg. Neki köszönhető, hogy a legsikeresebb intézménynek járó különdíjat is iskolánk nyerte el.

A zsűri soraiban a régizene művelőinek nagy nevei képviseltették magukat: Dobozy Borbála Liszt-díjas csembalóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, Gerhátné Papp Rita csembalóművész, a Kecskeméti Kodály Iskola művésztanára, a Capella Savaria tagja és Ratkó Ágnes csembalóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense.

Országosan a csembaló viszonylag kevés zeneiskolában tanulható. Ennek hagyománya a kilencvenes évekre nyúlik vissza iskolánkban, ekkortól kezdve folyamatosan van egy kis létszámú tanszak, akik bepillantást nyerhetnek a XVII. és XVIII. században írt billentyűs muzsika különleges világába és megtanulják ezek autentikus előadásmódját. Az a tény, hogy ilyen komoly sikereket elérő tanszak jött létre, köszönhető azoknak, akik már a kezdetekkor is szívvel-lélekkel támogatták a csembaló ügyét.  Meg kell említenünk Zászkaliczkyné Lakos Ágnes billentyűs tanszakvezetőt, Bokor György akkori igazgatót, a Vujicsics Tihamér Zeneiskolai Alapítványt és a civil támogatókat, akiknek köszönhetően a kópiahangszer beszerzése is sikerrel zárult. Az idei ötösfogat eredményei egyértelműen jellemzik az azóta is zajló rendkívül magas színvonalú munkát, ami Szentendrén folyik Csizmadia Angelikának köszönhetően.

Továbbra is várjuk, keressük azokat a zongorát már alapszinten ismerő fiatalokat, akik részesei szeretnének lenni a szentendrei csembalisták sikereinek!