TOLLO – MIGLIANICO – TOLLO

      TOLLO – MIGLIANICO – TOLLO bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Vujicsics Tihamér Zeneiskola ezen a nyáron kis létszámban, de annál nagyobb sikerrel vett részt az olasz testvériskolánk által immár tizedik alkalommal megrendezett Európai Ifjúsági Szimfonikus Zenekari kurzuson. Az Accademia Musicale Tollese di Miglianico nevű iskola 2004 óta testvériskolája a szentendrei intézménynek. Kezdetben Tollóban volt az iskola székhelye, majd áttelepült Miglianicóba. A város egykori polgármestere dr. Dino de Marco 10 éven keresztül mindent megtett azért, hogy a Miglianico kulturális életét alapjaiban meghatározó nemzetközi zenei kurzust és az erre épülő Melliánum Fesztivált évről-évre megszervezze.

Ettől az évtől kezdve új lendületben és új lehetőségekkel ismét Tollo adott otthont ennek a kulturális eseménynek, a város vezetésének maximális támogatásával és a helyi lakosok nagy örömére, mely vendégszeretetükben is megmutatkozott.

Négy nemzet diákjai és felkészítő tanáraik, csehek, lengyelek, magyarok és a vendéglátó olaszok dolgoztak együtt két héten keresztül, napi hat órában. A próbafolyamatok végén három csodálatos tengerparti helyszínen csendült fel a zenekar repertoárja, Tollóban, Vastóban és Francavillában. A koncert első felében Dvořák Újvilág Szimfóniáját, a másodikban Louis Armstrong emlékére komponált Szvitet hallhatott a közönség. Ráadásként az olasz közönség kedvence, és nem utolsó sorban a zenekari kurzus névjegyévé vált sikerdarab a Moment for Morricone egyveleg hangzott el.

A koncerteket megelőzően a város szervezésében részt vettünk a nagy sikerű Street Food Fesztiválon, ahol a különböző nemzetek saját ételspecialitásaikat készítették el. A tradicionális magyar ételek közül mi a gulyást választottuk, melynek elkészítésében nagy szerep jutott a delegációnkat kísérő Flórián Zsoltnak és családjának.

Az olasz vendégszeretet kiválóan tükrözi a tolloi zeneiskola két kiváló tehetséges tanárának bemutatkozó koncertje és az azt követő nagy közös vacsora a helyi specialitással, az arrosticinivel (nyársra tűzött báránycomb).

Zeneiskolánk növendékei kimagasló tanulmányi eredményük és szorgalmuk alapján vehettek részt a kurzuson. Flórián Hanna fuvolán, Bereczky Zsolt kürtön és Turai Gergő trombitán játszott. Komoly kihívást jelentett a fiatal muzsikus növendékek számára Dvořák Újvilág szimfóniája, de fiatal koruk ellenére mindhárman kiválóan helytálltak nemzetközi szinten is, és életre szóló zenei élménnyel gazdagodtak. A kurzuson zenészként és pedagógusként résztvevő tanáraink Négyessy Katalin, Heimné Reviczki Julianna, Czirok Zsuzsanna, Majtényi Eszter és Zakar Katalin.

Bár sok nyelven beszéltünk, a kommunikációs nehézséget áthidalva a zene által kovácsolódtunk igazi közösséggé.

Forrás: https://szentendre.hu/tollo-miglianico-tollo/