Orgona – Collegium musicum

      Orgona – Collegium musicum bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az orgona összetett aerofon hangszer, hangját ajaksípok és nyelvsípok adják. A sípok egy vagy több, kézzel működtethető billentyűzettel – azaz manuállal – és legtöbbször egyetlen pedálsorral szólaltathatók meg. Minden orgona önálló egyéniség, méreteiben, felépítésében, hangzásában egyedi. Léteznek hordozható, felállítható, portatív orgonák, ezek nagyjából bútor méretű hangszerek, de a hangversenytermi és templomi orgonák akár épületnyi monstrumok is lehetnek. Közös bennük az, hogy különböző nagyságú és hangolású sípok sorozatait tartalmazzák, melyek megszólaltatásához a levegőt az emberi tüdő helyett lábfújtató vagy elektromos ventilátor szolgáltatja, nyomását a tartályfúvó állandósítja. Az orgonában áramló, vagy a fújtató nyomása alatt álló levegőt szélnek nevezik. A sípok közvetlenül szélládákon állnak, ezek biztosítják a levegőellátásukat. A sípok megszólaltatása billentyűsorok – manuálok, pedál – illetve regiszterkapcsolók segítségével vezérelhető.

A zeneiskolai orgonatanításról:

Az orgonatanuláshoz szükséges pár év zongorázás, ami ajánlásom szerint legalább négy év kell legyen ahhoz, hogy valóban fejlődést érjünk el ezen a hangszeren. Optimális esetben ez több is lehet, ezzel csak alkalmasabbá válhatunk arra, hogy ezt a bonyolult instrumentumot kezelni tudjuk. Tanulmányaink elején megismerkedünk a hangszer sajátosságaival, a különböző kezelő szervekkel és játéktechnikai segítőkkel valamint belülről is megtekintjük azt a hangszert, amelyen az oktatás zajlik, ami nem a zeneiskola, hanem a Szentendrei Református Gimnázium falai között található.
Ez Szentendre, de a közvetlen környék legnagyobb és legmodernebb orgonája, amit pár évvel ezelőtt az a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. épített, akik a Művészetek Palotája nagyorgonáját is készítették. A hangszer 2 manuállal (billentyűsorral) rendelkezik és 25 különböző regisztere (hangszíne) van. Első évben nagy valószínűséggel nem sokat használjuk a pedálbillentyűzetet, inkább a manuális játéké a „főszerep”, aztán amikor ezt megfelelően összehangoltuk, élhetünk a teljes hangszer adta lehetőségekkel.
Fontos tudnunk, hogy az orgonatanuláshoz szükséges a rendszeres kitartó munka, gyakorlás, hiszen bonyolult hangszerről lévén szó csak így válhat sikeressé és hasznossá az ezzel eltöltött idő. Az otthoni gyakorláshoz elég egy jó minőségű pianínó vagy akár elektromos zongora is. Amikor már komolyabb darabokat tanulunk, főleg a vizsgakoncerteket megelőzően szükség lesz a hangszeren való gyakorlásra is, amit a Református Gimnázium kápolnájában tanári engedéllyel tudunk megtenni.
Az órák heti egyszer 60 percben kerülnek megszervezésre, de lehetőség van második hangszerként is tanulni a zongora mellett, ami heti 30 perc órai elfoglaltságot jelent.
Rendszeresek a vizsgakoncertek, amelyeket évente kétszer, december illetve május hónapokban kerülnek megrendezésre, illetve évi egyszer ellátogatunk egy-egy nevesebb templomba, hogy megtekintsünk különböző stílusú és építésű orgonákat. Legutóbb a Szent István Bazilika nagyorgonáját néztük meg, ahová a szülők is elkísértek minket.

Collegium Musicum:
Amennyiben elvégeztük szolfézsból a kötelezően előírt éveket, az orgonához kapcsolódóan kötelezően választható a collegium musicum óra. Itt az orgonával kapcsolatos zeneművekkel illetve egyházzenei kompozíciókkal ismerkedhetünk meg, szemléltető eszközökön, kottapéldákon illetve zenehallgatási anyagokon keresztül. A tanórákon olyan nagyformátumú, örökérvényű oratorikus művekkel ismerkedhetünk meg, mint: W.A. Mozart: Requiem, Liszt: Koronázási mise vagy éppen Bach: János-passiója. Emellett a neves orgonaszerzők műveit tanulmányozzuk, mint például: J.S. Bach, F. Mendelssohn, L. Vierne, Liszt Ferenc, M. Reger vagy C. Franck. Az órán elhangzottakból és az előre elektronikusan elküldött zenehallgatási anyagból évente kétszer van számonkérés általában január és május hónapokban.

Zenehallgatásra ajánlott linkek:
J.S. Bach: d-moll Toccata és fúga
Ch.-M. Widor: Toccata
A.Guilmant: Final

Összegzés:
Az orgona nem a legegyszerűbb és legkönnyebben elsajátítható hangszer, de olyan örök értékeket képvisel, ami egy életre szóló élményt jelenthet a rajta tanuló növendékeknek. Monumentális hangzása, gyönyörű, változatos hangszínei, egyházi kötődése teszi igazán különlegessé. Ezt a különleges érzést Ch-M. Widor a francia orgonamuzsika egyik legjelesebb képviselője fogalmazta meg a legjobban:
„Orgonán játszani annyi, mint az örökkévalóság megérzéséből és megértéséből fakadó erőt kinyilvánítani.”

Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt a felvételin és szívből remélem, hogy a jövőben együtt dolgozhatunk!

Szotyori Nagy Gábor
Orgonaművész – tanár