Nyári zenekari tábor az MH Altiszti Akadémián

      Nyári zenekari tábor az MH Altiszti Akadémián bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2015 szeptemberében kaptam meg a megtisztelő feladatot, hogy a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekarát vezessem. Ez idő alatt, mintegy 25-30 fős zenekart sikerült összeállítanom. Az együttes a rendszeres próbáknak és a különböző kihívásoknak köszönhetően közelít a kitűzött célhoz, hogy az intézmény keretein belül önállóan működő, sokoldalú, aktív zenekarrá váljon. Ezen célok eléréséhez elengedhetetlen egy intenzív nyári tábor megrendezése. Tekintettel arra, hogy a zenekari tagok életkora 12-19 éves korig terjed, nagyszerű lehetőségnek találtam a Magyar Honvédség hivatásos zászlósaként, hogy ez a rendkívüli figyelmet igénylő korosztály betekintést nyerhessen az Altiszti Akadémia működésébe, életébe.
Nélkülözhetetlen alkalom ez arra is, hogy a zenekari egységet a katonai csapatépítő pedagógián keresztül tapasztalják meg az ifjak. Az együtt zenélésnek és a katonaság intézményének számtalan közös nevelési pontja van. A zenei fegyelem, a kiállás, az egységesség, a lojalitás és a bajtársiasság fogalma mind-mind találkoznak a gyermeknevelési program és a katonaság alapértékeiben. A közel 17 éves tanári és 20 éves katonai pályafutásom alatt magam is ezen értékek átadásának szentelve tartom az egyéni és a csoportos óráimat.
A zenekari tábor alatt, az elsődleges feladat, egy zenés alaki-„gyep-show” begyakorlása, ezért a Vujicsics Tihamér Fúvószenekart a laktanyán belül szállásoltuk el. Az öt napig tartó felkészülés, egy hangversenyben teljesedett ki az Akadémia dísztermében, amelyen egy tánccsoport is közreműködött. A tábor egy zenés alaki-bemutatóval zárult Szentendre Főterén július 15-én szombaton 11 órakor.

Czifra Gergely, zenekarvezető