Magyar és V4 fiatalok léptek fel a Leidschendam-Voorburgi Huygens Fesztiválon

      Magyar és V4 fiatalok léptek fel a Leidschendam-Voorburgi Huygens Fesztiválon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nyolc fiatal zenészből és két kísérőtanárból álló delegáció érkezett Magyarországról, hogy részt vegyenek a Leidschendam-Voorburgben rendezett Huygens Fesztiválon szeptember 7-9. között. A 13-19 éves fiatal zenészek a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolából érkeztek, és három alkalommal léptek fel a fesztiválon.

A szeptember 7-i nyitó koncerten a szentendrei Musicantus énekegyüttes – Bokorné Forró Ágnes vezényletével – a voorburgi Oude Kerkben adta elő magyar zeneszerzők: Bartók Béla, Farkas Ferenc és Orbán György vokális és hangszeres zeneműveit.

Kocsis András nagykövet köszöntőbeszédében üdvözölte a magyar résztvevőket. A nyitó koncerten a magyarok mellett a holland, cseh, lengyel és szlovák fiatal zenészek is előadták rövid, bemutatkozó koncertjüket.

Szeptember 8-án a szentendrei énekegyüttes a Franse Kerkben adott 45 perces koncertet, amelynek során magyar és nemzetközi zeneszerzők műveit mutatták be, így Bartók, Kodály, Karai József, Balázs Árpád és Chopin műveit. A 13 éves Giulio Grimaldi Benedek saját zeneművét adta elő zongorán.

A fesztivál szombati programja keretében a Hágai Magyar Kórus is fellépett az Oude Kerkben.

A visegrádi országok fiatal zenészei a házigazda hollandokkal együtt a szombati és a vasárnapi nap folyamán mesterkurzusok keretében készültek közös fellépésre, majd a vasárnapi zárókoncerten nemzetközi kórusként és zenekarként léptek fel, többek között az Örömódát előadva. Az Oude Kerkben megtartott zárókoncerten a magyar fiatalok egy magyar kórusművekből álló, 10 perces, nagy sikerű koncertet adtak.

A fesztivál ideje alatt a magyar vendégeket holland családok szállásolták el, ezzel is segítve a résztvevő holland diákokkal való kapcsolatok kialakulását.

A Huygens Fesztiválon való magyar részvételt a hágai magyar nagykövetség támogatta.

Az eseményről készült videó itt megtekinthető.

(Fotó: Michel Groen, Video: Bogádi Csaba, Lonely Film: http://lonelyfilm.nl)