Jazzgitár /Jazz-tanszak/

      Jazzgitár /Jazz-tanszak/ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Czirják Csaba jazzgitáros hat évesen először zongorázni kezdett, majd tíz évesen váltott a trombitára és tagja volt a helyi fúvószenekarnak, megtapasztalva ezzel a közös muzsikálás örömét. Aztán a gitár kezdte érdekelni, miután bakeliten Chick Coreát hallgatott.  Tanult a bostoni Berkley egyetemen. Megnyerte a Magyar Rádió jazz-gitár versenyét.

A jazz mellett népzenét is játszik. Napi több órát gyakorol. Játszik a Czirják Csaba trio-ban, a Czirják Csaba Quintett-ben, a The Balcan Consort zenekarban és a Pravo zenekarban. Egy olasz mesterhangszeren, egy Moffa gitáron játszik. Rengeteg energiát fektet abba, hogy igényes, nem hétköznapi zenét hozzon létre.

„A tanítást én mindig a bebopnál kezdem, először a törzshangokat nézzük meg egy standardre. Van, akinek fél vagy egy év, amíg használni tudja ezt a technikát, és persze van, akinek sosem sikerül. Teljesen más jazzt tanítani, mint népzenét, ahol adottak a dallamok, amiket szépen és persze stílusosan el kell játszani. A jazzben a gondolkodás a legnehezebb.”

A jazzt azért szeretem nagyon, mert ebben a műfajban lehet elérni a legmagasabb szintre harmóniai és gondolkodásbeli értelemben. A triómban is erre törekszem.”

 https://youtu.be/9NDw98XIMN8

https://youtu.be/UJE4b9fYKCU

https://youtu.be/NzgggljWNfs

 https://open.spotify.com/artist/55awqeIQ8kx5mnS809E3Ms?si=QkBoakQjQtimtOkci0thOw&nd=1#login