Iskolánk nyugalmazott tanára, Zászkaliczky Tamás Szentendre Város Díszpolgára címet kapott. Gratulálunk!

      Iskolánk nyugalmazott tanára, Zászkaliczky Tamás Szentendre Város Díszpolgára címet kapott. Gratulálunk! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

1995. január 29. Szentendrei Ferences Gimnázium, 2013. október 19. Szentendrei Református Gimnázium, 2017. október 31. Szentendrei Evangélikus Templom. Három jelentős dátum, melyet egy hasonló alkalom köt össze: orgonaavatás. A hangszerek nem csak a három felekezet, hanem egész Szentendre életében fontos szerepet játszanak. Mindhárom orgonát pro bono, szeretetből és elhivatottságból Zászkaliczky Tamás orgonaművész tervezte, aki diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte, majd tanulmányokat folytatott Helsinkiben a Sibelius akadémián.

Életre szóló feladatának tartja, hogy megfejtse az elmúlt századok szerzői elmosódó kéziratainak titkait. 50 éves hangversenyező tevékenysége során Európa számos rangos templomában és koncerttermében orgonált, de ugyanúgy szeretettel játszik kis templomok régi hangszerein, hogy közvetíthesse mindazt az értéket, amelyet eleink ránk hagytak. Nemzetközi elismerést okozott számára legjelentősebb munkái közül J.S Bach összes orgonaművének kiadása 11 kötetben, valamint a mester összes csembalóműveinek kiadása 13 kötetben. 2008-ban jelent meg a Rózsavölgyi és Társa Kiadónál: Az orgona képes krónikája című könyve, amely a hangszer kétezer éves történetének összefoglalása. Alapítótagja és első elnöke volt a Magyar Bach Társaságnak.

Élete 1982-től szorosan kötődik Szentendréhez. Felesége ekkortól tanított 37 éven át a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában. Itt telepedtek le, ide jártak gyermekeik iskolába. Koncertező művészként rendszeresen jelen van Szentendre kulturális és zenei életében. (Szentendrei Tavaszi Fesztivál, Nyári Orgonazenés Esték, augusztus 20-i ünnepélyek, adventi és karácsonyi ünnepkör, kiállításmegnyitók, Skanzen-koncert, városi, zeneiskolai és egyházi alkalmak.) 1987-ben indította útjára a nagysikerű Szentendrei Régizenei Napokat. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetanára, liturgikus orgonajátékot tanít. Fontosnak érezte, hogy a fiatalabb nemzedéket is felkészítse az egyházzenei szolgálatra, ezért közel 20 éven keresztül volt a Vujicsics Tihamér Zeneiskola orgona-egyházzenei tanszakának alapító tanára. A Szentendrei Hírlap 1986-ban így ír róla:” Zászkaliczky Tamás a múltat kutatja, a jelennek játszik, s a jövőnek épít hangszert.” Múlt-jelen-jövő. Alapos tudás, áldozatkészség és megbízhatóság a mindennapokban, Istenbe vetett hit. Zászkaliczky Tamás élete és munkássága mindannyiunk számára példaértékű, ezért jelölték Szentendre Város Díszpolgári Címére a következők: Zakar Katalin Vujicsics Tihamér Zeneiskola tantestülete nevében, Szentendrei Református Lelkészi Hivatal, Szentendrei Evangélikus Egyházközség, Szentendrei Ferences Gimnázium és Ferences Rendház.

 

 

Tisztelettel gratulálunk!