Csembaló

      Csembaló bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Billentyűs hangszer, de nem zongora, pengetős, de nem gitár. Mi az?
Bizonyára sokan azonnal rávágják a helyes megoldást: ez a csembaló. Még manapság is viszonylag ritka hangszernek számít, holott története több mint 500 évvel ezelőttre nyúlik vissza (a legrégebbi fennmaradt kis csembaló 1521-ben készült). A reneszánsz és a barokk korszak (16.sz.-18.sz.) alapvető billentyűs hangszere volt, szebbnél szebb művek születtek erre a hangszerre, ugyanakkor megkerülhetetlen szerepe volt a  kamarazenében is.
A 18.sz. második felétől ugyan a zongora került előtérbe, de még Mozart is ezen a hangszeren tanult játszani! Az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé vált a csembaló, kortárs zeneszerzők  is szívesen komponálnak erre a hangszerre.
Országos szinten is elenyésző azon zeneiskolák száma, ahol alapszinten lehet ismerkedni ezzel a csodaszép hangszerrel. Büszkék vagyunk arra, hogy Szentendrén hosszú évek óta adott ez a lehetőség.

Elsősorban azok figyelmébe ajánljuk:
– akik legalább két év zongoratanulás után szeretnének megismerkedni ezzel a különleges, sajátos csengésű, mással nem összetéveszthető hangú, érzékeny billentéssel bíró hangszerrel, a barokk korra jellemző előadásmóddal és akik pl. Bach, Scarlatti, Händel, Rameau műveit korabeli hangszerekhez hasonló módon épített csembalón szeretnék előadni; 
– akik szeretik a régi zenét és szívesen muzsikálnak másokkal. A csembaló tanulmányok során a szóló művek gyakorlása mellett lehetőséget kapnak a számozott basszuson alapuló rögtönzött kíséret elsajátítására, különböző kamarazenei együttesekben és zenekarban is játszhatnak.

Bővebb ismertető a csembalóról ezen a linken található.