Zongorafelújítás

A Vujicsics Tihamér Zeneiskola gyűjtést szervez Bösendorfer hangversenyzongorájának felújítására, melynek összege 2 500 000 Ft.

Jelenleg városunkban nincs megfelelő színvonalú koncertzongora, így az Oltai Adrienn teremben elhelyezésre kerülő felújított Bösendorfer méltó módon szolgálná a város kulturális életét.

Kérjük, támogassák a Vujicsics Tihamér Zeneiskolai Alapítványt és vásároljanak „Billentyűjegyeket” 5.000-10.000 Ft értékben iskolánk irodájában! Minden más összegű adományt is szívesen fogadunk az Alapítvány számlaszámára:

10403112-31112190-00000000

Adományozók névsora

 

zongora_2500000Ft

Az új hangversenyzongora avató ünnepségét 2017 tavaszára tervezzük, melyre minden támogatónkat szeretettel várjuk. Belépés a „Billenytyűjegyekkel” ingyenes. A gyűjtés aktuális állapotáról és az adományozók nevéről honlapunkon folyamatosan lehet tájékozódni.

A zongora Felújításáról bővebben

A zongora jelenlegi állapota
A hangszer annak a nagy múltú osztrák gyárnak a terméke, mely a mai napig a világ egyik legjobban elismert, legdrágább hangszereit készíti. A kora kb. 100 év, mely idő alatt komolyabb javítás, felújítás a zongorán nem történt. Alkatrészei, mechanikája, billentyűzete, húrozata eredeti, gyári, de ezek teljesen elhasználódtak, elkoptak az évszázados használat során.
Jelenlegi állapotában zeneiskolai használatra csak nagyon korlátozott mértékben használható.
A zongora angolmechanikás, kereszthúros, azsúrtőkés, hangterjedelme 7 és ¼ oktáv.

A javítás főbb részei

Rezonáns
A rezonáns egy lucfenyőből készült, alulról bordázattal domborított lap, mely a húrok rezgéseit felerősíti, és azokat hallhatóvá teszi. A fa az évek során megrepedezett, lakkozása elöregedett. Javítása a repedések ékelésével és modern, a hőmérsékleti viszonyoknak sokkal jobban ellenálló új lakkozással történik.

Húrozat
A húrozat acél sima húrokból és acél húrra font vörösréz húrokból áll (kb. 210 darab), melyeket hangoló szögek megfeszítésével hangolnak a megfelelő hangmagasságra, ezek elrozsdásodtak, rugalmasságukat teljesen elvesztették. A javítás a húrozat és a hangoló szögek teljes cseréje.

Mechanika, klaviatúra
A mechanika az a sok ezer apró alkatrészből álló bonyolult szerkezet, melynek segítségével lehetővé válik a dinamikus megszólaltatás, illetve a hangok csillapítása is. Egy rugós szerkezet segítségével lehetővé teszi a gyors játékot is, hiszen a billentyűk félútig tartó visszaengedésével újra teljes hangerővel megszólaltatható ugyanaz a hang. Alkatrészei fából, filcekből, bőrökből, fémekből készültek.
Legfontosabb cserélendő részei a kalapácsfejek, melyek a húrokat megütve, azokat rezgésbe hozva vesznek részt a hangképzésben és döntő jelentőségük van a hangszer hangszínének kialakításában is, hiszen az intonálás ezek puhításával, keményítésével történik.
A klaviatúrán keresztül kapcsolódik össze a játékos a hangszerrel, ez közvetíti a zenész akaratát a hangszer felé, beállítása és javítása számos alkatrész cseréjével, szabványok (billentési mélység, billentési súly) szerint történik.

Felületkezelés
A felületkezelés, legyen az hagyományos politúrozás vagy modern lakkokkal történő szórás, bár leginkább esztétikai jelentőséggel bír, egyben védi a hangszer korpuszát és fából készült alkatrészeit. A javítás teljes csiszolás utáni új felületkezeléssel történik.

Általánosságban elmondható, hogy egy generáljavítás után a felújított zongora újra több évtizedig szolgálja majd a zeneszeretőket.